Pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym

Rolada z indyka z delikatnym nadzieniem mięsnym, połączonym z rodzynkami i suszonymi figami. Dodatkiem do pieczeni jest mus jabłkowo-chrzanowy. Eleganckie, ciekawe i smaczne danie.

Z “Poradnika Domowego”.

pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym_pieczeń z drobiu_dania dietetyczne_ dania na Wielkanoc

Składniki pieczeni:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 25 dag cielęciny lub mieszanki mięsa drobiowo-wołowego
  • 3 figi
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 jajka
  • 1/2 bułki (lub jedna mała)
  • ew. 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • olej do obsmażenia mięsa

Składniki musu:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2-3 łyżki startego chrzanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso rozkroić na płaski płat, osolić, posypać pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.

Namoczyć bułkę (można w wodzie i mleku). W tym czasie zmielić mięso z bułką na nadzienie. Umyć i sparzyć bakalie. Figi pokroić w drobną kostkę. Ubić pianę z białek. Do masy mięsnej dodać figi, rodzynki, żółtka, rozpuszczone masło, sól, pieprz i wyrobić. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.

Na piersi z indyka położyć masę mięsną, zwinąć roladę, związać sznurkiem i opiec na rozgrzanej patelni.

Piec ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C, po włożeniu mięsa obniżyć temperaturę do 180 °C.

W czasie pieczenia mięsa przygotować mus. Obrane jabłka pokroić na cząstki i rozgotować z odrobiną wody. Zmiksować, przestudzić, dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem.

Znajdź mnie na fb.

pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym_pieczeń z drobiu_dania dietetyczne_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.