Schab pieczony w smażonej cebuli i śmietanie

Odświeżony stary przepis. Danie znów jest modne, zachwyca gości i domowników. A „zakopaliśmy” go na kilka lat, bo nie należy do lekkich, no i wieprzowina to nie jest nasze ulubione mięso. Ale wróciliśmy i… schab jest niesamowicie smaczny, a sos wprost rewelacyjny :). Od czasu do czasu, można zaszaleć (szczególnie w karnawale :)).

schab pieczony z cebulą i śmietaną_schab ze smażoną cebulką_pieczeń ze schabu

Składniki:

  • 1,3 kg schabu
  • 90 g gotowej, smażonej cebulki (jedno pudełko; do kupienie w dużych sklepach)
  • 500 ml śmietany 30 %
  • sól, pieprz
  • olej do obsmażenia mięsa

Wykonanie:

Schab umyć, nasolić, oprószyć pieprzem i zostawić na 2 godziny w lodówce (można dłużej, zostawiam zazwyczaj na noc).

Piekarnik rozgrzać do 210 – 220 °C.

Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju lub sparzyć (włożyć na chwilę do wrzątku). Tym sposobem zamykamy pory i mięso po upieczeniu będzie soczyste.

Przełożyć mięso do brytfanny, zalać śmietaną i na wierzchu posypać cebulką. Naczynie przykryć.

Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 – 200 °C i piec ok. 1 godzinę i 20 minut. Na 15-20 minut przed końcem pieczenia, można mięso odkryć.

Po upieczeniu zostawić mięso na 10-15 minut w formie i dopiero po tym czasie zajadać ze smakiem.

Danie jest smaczne z ziemniakami lub kluskami (śląskie, kopytka, pyzy) i buraczkami lub surówką z kapusty (pekińskiej, czerwonej, zwykłej).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania ze schabu:

schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  schab minutka_domowe wędliny  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *