Pieczone faworki

Faworki dla zapracowanych. Z ciasta francuskiego, błyskawiczne i proste, nie wymagają smażenia w głębokim tłuszczu, wystarczy pokroić ciasto i upiec w piekarniku.

Dodam jednak po cichu, że jeśli znajdziecie więcej czasu, to zdecydowanie pierwsze miejsce zajmują faworki Mamy, są bezkonkurencyjne :).

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • puder do oprószenia faworków (najlepiej wymieszany z ziarenkami wanilii)

Wykonanie:

Ciasto lekko rozwałkować (raczej nie podsypywać mąką). Pokroić radełkiem lub nożem na ok. 2-3 cm pasy o długości 10-15 cm. Każdą pas przeciąć na środku. Jeden z boków faworka przełożyć przez nacięcie.

Przygotowane chruściki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C na jasnozłoty kolor.

Lekko przestudzić i jeszcze ciepłe oprószyć pudrem wymieszanym z ziarenkami wanilii.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki

Inne karnawałowe słodkości:

faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  muffinki jak pączki_babeczki_błyskawiczne ciasta  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pączki pieczone z różą_pączki inaczej_delikatne pączki_kwiaty jadalne

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *