Faworki dla zapracowanych. Z ciasta francuskiego, błyskawiczne i proste, nie wymagają smażenia w głębokim tłuszczu, wystarczy pokroić ciasto i upiec w piekarniku.
Dodam jednak po cichu, że jeśli znajdziecie więcej czasu, to zdecydowanie pierwsze miejsce zajmują faworki Mamy, są bezkonkurencyjne :).
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
- puder do oprószenia faworków (najlepiej wymieszany z ziarenkami wanilii)
Wykonanie:
Ciasto lekko rozwałkować (raczej nie podsypywać mąką). Pokroić radełkiem lub nożem na ok. 2-3 cm pasy o długości 10-15 cm. Każdą pas przeciąć na środku. Jeden z boków faworka przełożyć przez nacięcie.
Przygotowane chruściki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C na jasnozłoty kolor.
Lekko przestudzić i jeszcze ciepłe oprószyć pudrem wymieszanym z ziarenkami wanilii.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!