Bezglutenowe racuchy

Śniadanie karnawałowe? Racuchy! Ale zdrowsza, bezglutenowa wersja klasycznych placuszków drożdżowych. Można je przygotować wieczorem, a rano tylko upiec. Robię je w kilku wersjach – bez dodatków, z owocami, z pastą sezamową lub masłem orzechowym. Do nich sałatka owocowa, kakao i jogurt lub kwaśna śmietana. Pyszne weekendowe śniadanko 🙂

Na podstawie “Kuchni w wersji light”.

bezglutenowe racuchy_racuchy drożdżowe_racuchy dietetyczne_karnawałowe śniadanie

Składniki:

  • 50 g mąki kukurydzianej (ew. więcej, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie)
  • 70 g mąki ryżowej
  • 40 g płatków jaglanych (lub innych bezglutenowych)
  • 12 g drożdży
  • 3/4 szklanki dowolnego mleka (u mnie sojowe)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • sól
  • ew. olej do smażenia
  • dodatki: owoce lub 2 łyżki pasty sezamowej, lub masła orzechowego, lub przyprawy korzenne

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać letnie mleko i pozostawić na 20 minut do wzburzenia.

Mąkę kukurydzianą, ryżową, płatki jaglane, sól – wymieszać. Dodać do mieszanki mleko rozmieszane z drożdżami, jajko. Jeśli decydujemy się na pastę sezamową lub masło orzechowe, to trzeba dodać w tym momencie. Dobrze wymieszać i pozostawić na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Można też inaczej. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do lodówki na noc. 

Placki smażyć, po wyrośnięciu lub rano, na rozgrzanej patelni. Tuż przed smażeniem dodać ew. owoce (jabłka pokrojone w plasterki, wiśnie lub inne drobne).

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

bezglutenowe racuchy_racuchy drożdżowe_racuchy dietetyczne_karnawałowe śniadanie

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.