Tort na trzecie urodziny bloga. Bezowe blaty z dodatkiem pomarańczy, krem na bazie śmietany i mascarpone, a do tego granaty, które przełamują słodki smak. Bardzo udane zimowe połączenie :).
Składniki:
- 1 szklanka białek (z ok. 7 jajek)
- 2 szklanki drobnego cukru
- skórka starta z połowy dużej pomarańczy
- szczypta soli
- 500 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 granaty (lub jeden duży)
- odrobina ekstraktu pomarańczowego lub łyżka likieru pomarańczowego
- ozdoby
Wykonanie:
Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy 24 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać skórkę, wymieszać i przełożyć na trzy przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 2-3 godziny (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku.
Z grantów wyjąć nasiona.
Śmietanę ubić. Po koniec ubijania dodać puder, serek mascarpone i ekstrakt. Masą śmietankową i granatami przełożyć blaty. Można zostawić część kremu i nasion granatu na wierzch tortu.
Ozdobić czekoladkami, granatem lub w inny sposób.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne torty bezowe: