Wydaje się, że pavlova to tort na lato. Lekka, chrupiąca z zewnątrz beza, do niej śmietana i góra owoców – czyż nie tak? Nic bardziej mylnego. Przedstawiam pavlovą w wersji jesiennej – korzenną, kawową, z alkoholem. Mile zaskoczy niejednego wielbiciela tego deseru:).
Składniki blatu bezowego:
- 5 białek z dużych jajek
- 280 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki tiramisu (składniki schłodzone):
- 330 g mascarpone
- 130 ml kremówki
- 260 g puree z dyni
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- 5-6 okrągłych biszkoptów
- 0,5 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżki mocnego rumu
Dodatki:
- łyżka, dwie pokruszonych orzechów
- kilka pierniczków
- cynamon do oprószenia
Wykonanie bezy:
Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 23 cm.
Piekarnik włączyć na 180 °C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno (mikserem na najwyższych obrotach). Dodać sok z cytryny. Do piany powoli, po łyżce, wsypywać cukier wymieszany z mąką. Po wyczerpaniu składników, dalej miksować na najwyższych obrotach, aż masa będzie lśniąca, sztywna i bez grudek cukru.
Przełożyć ubitą pianę na narysowane koło. Uformować wyższe boki (środek niższy o ok. 2 cm).
Wstawić do piekarnika i obniżyć temperaturę do 120 °C. Suszyć 2 godziny. Po ww. czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę (najlepiej na noc) do całkowitego wystudzenia.
Następnego dnia przygotować krem.
Mascarpone, śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mus dyniowy, przyprawy korzenne. Wymieszać. Krem jest gęściejszy niż ubita śmietana.
Kawę wymieszać z rumem.
Połowę kremu położyć na bezę (do wgłębienia). Na nim ułożyć namoczone w kawie z rumem biszkopty. Przykryć drugą połową kremu.
Posypać orzechami. Ozdobić pierniczkami.
Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem ew. oprószyć delikatnie cynamonem.
Smacznego :).
Pavlova według TEGO przepisu, tiramisu – TEGO.
Znajdź mnie na fb.Inne ciasta z bezą: