Pasztet z pistacjami

Oto kolejna moja propozycja wielkanocna – pasztet cielęcy z pistacjami. Delikatny, kremowy, świąteczny. Ozdoba i przysmak nie tylko wielkanocnego stołu. Obok pasztetu Michała, mój ulubiony :).

Specjalność mamy Heleny z „Poradnika Domowego” (IV 2006).

pasztet z pistacjami_pasztet z cielęciny_pasztet z orzechami_pasztet wielkanocny

Składniki:

  • 75 dag cielęciny
  • 40 dag wątróbki cielęcej (można zastąpić wieprzową)
  • 15 dag wątróbek drobiowych
  • 40 dag surowego boczku
  • 2-3 plastry boczku lub słoniny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej kaszy kukurydzianej)
  • garść orzechów pistacjowych (w oryginale były piniowe, zrezygnowałam ze względu na cenę)
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy
  • tłuszcz do posmarowania foremki

Wykonanie:

Mięso, boczek, warzywa i przyprawy (ziele angielskie, listek laurowy, ziarenka pieprzu) zalać 3 szklankami wrzątku. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać wątróbkę cielęcą i drobiową. Posolić i gotować jeszcze 10 minut. Całość zemleć dwu-trzykrotnie (można zmiksować na gładką masę malakserem). Do masy dodać jajka, 1/2 szklanki wywaru z mięsa, bułkę/kaszę, orzechy. Dobrze wymieszać, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać wywaru, jeśli zbyt rzadka, bułki tartej/kaszy.

Formę posmarować tłuszczem, napełnić masą. Na wierzch położyć plastry boczku lub słoniny.

Piec w 180-200 °C do momentu, aż pasztet się zrumieni i będzie odstawał od boków foremki.

Wystudzony wyjąć z formy. Podawać z żurawiną, borówkami, gruszkami z tymiankiem, ćwikłą.

Pasztet ciągle gości na naszym stole, ostatnio w wersji bezglutenowej (i ten jest na zdjęciach).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pasztet z pistacjami_pasztet z cielęciny_pasztet z orzechami_pasztet wielkanocny

pasztet z pistacjami_pasztet z cielęciny_pasztet z orzechami_pasztet wielkanocny

Inne wielkanocne pasztety:

pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie   pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki

 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *