Wielkanocne dania – sałatki, pasztety, nie tylko mięsne, faszerowane jajka, pieczyste, galarety, domowe wędliny, zupy te tradycyjne i te mniej oczywiste, a także drobne przegryzki i przekąski.
WIELKANOCNE DANIA
Kurczak pieczony faszerowany ryżem
Aromatyczny kurczak faszerowany ryżem i rodzynkami. Jeśli chcesz, by na wielkanocnym stole pojawiła się nowość, to ten kurczak spełni to[…]
Rolada z indyka z ziołami
Przepyszna, aromatyczna rolada z indyka z ziołowym farszem. Świetna na zimno z chlebem i rzeżuchą. Doskonała na ciepło z sosem[…]
Przepis na domowy majonez
Z serii podstawowe przepisy – domowy majonez. Wspaniała baza do sałatek, sosów, jajek, smaczne dopełnienie wielkanocnego stołu. Składniki: 1 duże[…]
Wielkanocny pasztet Michała
Zwykły, tradycyjny pasztet. Taki bez żurawiny, śliwek, pistacji i innych “fajerwerków” – nasz ulubiony (szczególnie najmłodszej części rodzinki). Najlepszy z[…]
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym
Pieczeń rzymska inaczej. Zamiast całego jajka – masa jajeczna zwinięta jak rolada. Coś nowego z cyklu przepisy na Wielkanoc. Z[…]
Pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem
“Odkopany”, stary przepis. Pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem – smaczna, domowa wędlina. Do żytniego chleba z kiszonym ogórkiem[…]
Klops z indyka z kaszą jaglaną
Delikatna, bezglutenowa wędlina z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej i koperku. Klops można zjeść na ciepło na obiad z dodatkiem[…]
Ozorki w galarecie
Długo zastanawiałam się, czy zamieszczać ten wpis. Ozorki to bardzo kontrowersyjne i nietypowe danie. Wątróbki, żołądki, kaszanka, salceson – tak,[…]
Klops z polędwiczką i żurawiną
Pieczeń rzymska inaczej. Zamiast jajek – polędwiczka wieprzowa. Dodatkowo w “cieście mięsnym” tkwią korale żurawiny. Mój klops jest bez glutenu,[…]
Sałatka z rzepą i kurczakiem
Sałatka w naszym stylu – słodko-słona, a na dodatek ostra. Na Wielkanoc? Czemu nie! Jeszcze rzepa jest dobra i dostępna[…]
Pasztet z pistacjami
Oto kolejna moja propozycja wielkanocna – pasztet cielęcy z pistacjami. Delikatny, kremowy, świąteczny. Ozdoba i przysmak nie tylko wielkanocnego stołu.[…]
Rolada schabowa Ewy Wachowicz
Wyśmienita rolada z książki Ewy Wachowicz “Ewa gotuje. Ulubione”. Mięso zwinięte z boczkiem, żurawiną, chrzanem i musztardą. Świetnie się prezentuje,[…]