Wielkanoc na słono

Wielkanocne dania – sałatki, pasztety, nie tylko mięsne, faszerowane jajka, pieczyste, galarety, domowe wędliny, zupy te tradycyjne i te mniej oczywiste, a także drobne przegryzki i przekąski.

WIELKANOCNE DANIA

Kurczak pieczony faszerowany ryżem

Kurczak pieczony faszerowany ryżem

Aromatyczny kurczak faszerowany ryżem i rodzynkami. Jeśli chcesz, by na wielkanocnym stole pojawiła się nowość, to ten kurczak spełni to zadanie. I gości, i domowników zachwyci delikatnością i subtelnym, orientalnym smakiem. Z pewnością będzie alternatywą dla kurczaka faszerowanego po polsku.…

Rolada z indyka z ziołami

Rolada z indyka z ziołami

Przepyszna, aromatyczna rolada z indyka z ziołowym farszem. Świetna na zimno z chlebem i rzeżuchą. Doskonała na ciepło z sosem pieczeniowy. Na pewno będzie smakowitą ozdobą wielkanocnego stołu. Z “Wydania Specjalnego Claudii. Domowe Przyjęcia”. Składniki: 1 kg piersi z indyka…

Przepis na domowy majonez

Przepis na domowy majonez

Z serii podstawowe przepisy – domowy majonez. Wspaniała baza do sałatek, sosów, jajek, smaczne dopełnienie wielkanocnego stołu. Składniki: 1 duże żółtko 1 łyżka musztardy 1 szklanka oleju sól, pieprz ew. łyżka wrzątku Wykonanie: Składniki w temperaturze pokojowej. Żółtko utrzeć mikserem…

Wielkanocny pasztet Michała

Wielkanocny pasztet Michała

Zwykły, tradycyjny pasztet. Taki bez żurawiny, śliwek, pistacji i innych “fajerwerków” – nasz ulubiony (szczególnie najmłodszej części rodzinki). Najlepszy z chrzanem, marynatami i razowym chlebem. Składniki: 50 dag surowego boczku 50 dag wieprzowiny (łopatka, karkówka, biodrówka) 2 podwójne piersi kurczaka…

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Pieczeń rzymska inaczej. Zamiast całego jajka – masa jajeczna zwinięta jak rolada. Coś nowego z cyklu przepisy na Wielkanoc. Z “Kuchni Broni” z moimi zmianami. Wykonanie: 0,9 kg mięsa mielonego (u mnie indyk, kurczak, wołowina) 1/2 szklanki ryżu (w wersji…

Pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem

Pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem

“Odkopany”, stary przepis. Pieczeń z boczku z pietruszką i czosnkiem – smaczna, domowa wędlina. Do żytniego chleba z kiszonym ogórkiem albo z musztardą czy jakąś marynatą – hmm…świetne. No cóż, że kaloryczne. Przepis Beatymarii. Składniki: 2 kg chudego, surowego boczku…

Klops z indyka z kaszą jaglaną

Klops z indyka z kaszą jaglaną

Delikatna, bezglutenowa wędlina z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej i koperku. Klops można zjeść na ciepło na obiad z dodatkiem ziemniaków, warzyw i dowolnego sosu (choćby jogurtowy), można podzielić na części, zalać galaretką i mamy świetną przystawkę, w końcu można…

Ozorki w galarecie

Ozorki w galarecie

Długo zastanawiałam się, czy zamieszczać ten wpis. Ozorki to bardzo kontrowersyjne i nietypowe danie. Wątróbki, żołądki, kaszanka, salceson – tak, ale ozorki…Już nazwa nie zachęca do sięgnięcia po danie. Z drugiej strony, czy to nie hipokryzja? Szynkę jemy, flaczki również,…

Klops z polędwiczką i żurawiną

Klops z polędwiczką i żurawiną

Pieczeń rzymska inaczej. Zamiast jajek – polędwiczka wieprzowa. Dodatkowo w “cieście mięsnym” tkwią korale żurawiny. Mój klops jest bez glutenu, ale można zrobić zwykłą, a tym samym bardziej pulchną, wersję z bułką. Wśród szynek, pasztetów, kiełbas, klops z żurawiną i…

Sałatka z rzepą i kurczakiem

Sałatka z rzepą i kurczakiem

Sałatka w naszym stylu – słodko-słona, a na dodatek ostra. Na Wielkanoc? Czemu nie! Jeszcze rzepa jest dobra i dostępna na rynkach :). Ze starego zeszytu Beatymarii. Składniki: 1 pierś kurczaka 2-3 rzepy (moje były malutkie, więc 3) mały seler…

Pasztet z pistacjami

Pasztet z pistacjami

Oto kolejna moja propozycja wielkanocna – pasztet cielęcy z pistacjami. Delikatny, kremowy, świąteczny. Ozdoba i przysmak nie tylko wielkanocnego stołu. Obok pasztetu Michała, mój ulubiony :). Specjalność mamy Heleny z “Poradnika Domowego” (IV 2006).  Składniki: 75 dag cielęciny 40…

Rolada schabowa Ewy Wachowicz

Rolada schabowa Ewy Wachowicz

Wyśmienita rolada z książki Ewy Wachowicz “Ewa gotuje. Ulubione”. Mięso zwinięte z boczkiem, żurawiną, chrzanem i musztardą. Świetnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Z sosem chrzanowym lub ćwikłą na pewno będzie rarytasem wielkanocnego stołu. Składniki: 1,5 kg schabu 50…