Ozorki w galarecie

Długo zastanawiałam się, czy zamieszczać ten wpis. Ozorki to bardzo kontrowersyjne i nietypowe danie. Wątróbki, żołądki, kaszanka, salceson – tak, ale ozorki…Już nazwa nie zachęca do sięgnięcia po danie. Z drugiej strony, czy to nie hipokryzja? Szynkę jemy, flaczki również, więc niech będą ozorki. U nas przygotowywane od dawna na przyjęcia i święta.

Specjał mamy Heleny z “Przepisów Czytelników. Biblioteczki Poradnika Domowego”.

ozorki w galarecie_mięso w galarecie_podroby_przystawki_dania na przyjęcia_dania na Wielkanoc

Składniki:

  • 50-60 dag ozorków wieprzowych lub cielęcych
  • porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • żelatyna
  • sól
  • pieprz
  • dodatki: jajka ugotowane na twardo, pomidor, łyżka groszku, natka

Wykonanie:

Ozorki umyć i moczyć godzinę w zimnej wodzie. Następnie ozorki i warzywa zalać 3 szklankami wrzątku, posolić i gotować do miękkości.

Wyjąć mięso z wywaru i włożyć do zimnej wody. Przestudzone obrać ze skóry i pokroić w plastry. W czasie, gdy ozorki stygną, przygotować galaretę. Wywar przecedzić przez gazę lub sklarować, zmierzyć i rozpuścić żelatynę (ilość zależna od ilości wywaru). Doprawić i schłodzić.

Zalać pokrojone ozorki, po uprzednim przybraniu dodatkami. Wstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

     

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.