Ozorki w galarecie

Długo zastanawiałam się, czy zamieszczać ten wpis. Ozorki to bardzo kontrowersyjne i nietypowe danie. Wątróbki, żołądki, kaszanka, salceson – tak, ale ozorki…Już nazwa nie zachęca do sięgnięcia po danie. Z drugiej strony, czy to nie hipokryzja? Szynkę jemy, flaczki również, więc niech będą ozorki. U nas przygotowywane od dawna na przyjęcia i święta.

Specjał mamy Heleny z „Przepisów Czytelników. Biblioteczki Poradnika Domowego”.

ozorki w galarecie_mięso w galarecie_podroby_przystawki_dania na przyjęcia_dania na Wielkanoc

Składniki:

  • 50-60 dag ozorków wieprzowych lub cielęcych
  • porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • żelatyna
  • sól
  • pieprz
  • dodatki: jajka ugotowane na twardo, pomidor, łyżka groszku, natka

Wykonanie:

Ozorki umyć i moczyć godzinę w zimnej wodzie. Następnie ozorki i warzywa zalać 3 szklankami wrzątku, posolić i gotować do miękkości.

Wyjąć mięso z wywaru i włożyć do zimnej wody. Przestudzone obrać ze skóry i pokroić w plastry. W czasie, gdy ozorki stygną, przygotować galaretę. Wywar przecedzić przez gazę lub sklarować, zmierzyć i rozpuścić żelatynę (ilość zależna od ilości wywaru). Doprawić i schłodzić.

Zalać pokrojone ozorki, po uprzednim przybraniu dodatkami. Wstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne mięsa w galarecie:

indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  szynka ze szparagami w galarecie_przystawki_karnawał  miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *