Jagodzianki z mascarpone

Jagodzianki – w sezonie jagodowym – obowiązkowa pozycja w mojej kuchni. Dzisiejsze, z dodatkiem mascarpone, są puszyste, delikatne i mają mnóstwo nadzienia. Może obok TYCH najlepsze?

Przepis Kasi (dzięki) z drobnymi zmianami.

jagodzianki z mascarpone_bułki z jagodami_słodkie bułki_domowe bułki_przepisy na piknik_przepisy na lato

Składniki:

  • 550 g mąki
  • 250ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 pełne łyżki mascarpone
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 750 ml jagód (3 szklanki)
  • 2-3 łyżki pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

Mąkę przesiać.

Zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżka cukru. Zostawić do rozpuszczenia. Dodać kilka łyżek letniego mleka i tyle mąki, by całość miła gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wzburzenia (ok. 20 minut).

Pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, mascarpone rozpuścić, ogrzewając i mieszając. Do ciepłego (nie gorącego!) płynu dodać jajka, wymieszać.

Płyn, mąkę, sól i rozczyn – wymieszać i dobrze wyrobić. Zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.  

Z ciasta uformować 12 kulek. Każdą spłaszczyć, nałożyć nadzienie i ścisło skleić jak pieroga. Formować podłużne bułki. Kłaść na blasze, wyłożonej papierem, zlepieniem na dół. Zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia na 20-30 minut.

Piec w temperaturze 200 -210 °C ok. 15-20 minut. 

Studzić na kratce.

Przestudzone polukrować.

Uwaga:

*z porcji wychodzi 12 pokaźnych bułek

**ciasto, podczas wyrabiania, klei się do rąk.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne jagodzianki i słodkie bułki z owocami:

jagodzianki_bułki z jagodami_drożdżówki z jagodami  Zakręcone jagodzianki_bułki z jagodami_drożdżówki z jagodami_bułki ślimaczki z jagodami  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  drożdżówki z wiśniami i kruszonką_słodkie bułki_bułki z owocami_dania na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.