Piniata to popularna, w krajach latynoskich, zabawa bożonarodzeniowa. Polega na rozbijaniu kuli wypełnionej słodyczami. Piniata to także zabawa urodzinowa meksykańskich dzieci. I to urodzinowa wersja piniaty przenosi się do Europy i Ameryki Północnej. Bo czyż nie jest świetnym pomysłem rozbicie kuli wypełnionej słodyczami? A tort? To ciasto faszerowane drobnymi łakociami.
Jak zrobić tort -niespodziankę? Wystarczy upiec dwie ulubione, jednakowe, niewielkie babki, wydrążyć ich środki, nałożyć do wnętrza drobnych słodkości, skleić obie babki dowolnym kremem, posmarować i ozdobić wierzch – gotowe!
Moją pierwszą piniatę upiekłam dokładnie według pomysłu Cukrowej Wróżki. Ciasto zaproponowane przez autorkę było wilgotne, gliniaste, przypominało muffinkowe. Stwierdziłam, że lepsza będzie babka mamy Heleny i tak zrobiłam. Wersja na bazie babki ucieranej wg nas jest lepsza. Kremu jednak nie zmieniłam. Odpowiada nam jego słodko-kwaśny smak.
Składniki na dwie babki:
- 40 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 30 dag miękkiego masła
- 30 dag cukru pudru
- otarta skórka z dwóch cytryn
- sok z dwóch cytryn
- 8 dużych jaj (nie z lodówki)
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (najlepiej domowy)
Składniki kremu:
- 250 g serka kremowego
- 300 ml śmietany 36 %
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ponadto:
- draże, żelki, czekoladki, drobne ciastka…inne
Wykonanie:
Przygotować dwie babkowe foremki bez komina o wysokości 10 cm (posmarować masłem i wysypać tartą bułką).
Mąki z proszkiem przesiać.
Masło utrzeć na puch (do momentu, aż będzie jasne i puszyste). Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie ucierając. Stopniowo wsypać puder, skórkę, sok, cukier waniliowy. Starannie utrzeć. Ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do masy przesypując mąką. Lekko wymieszać.
Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (lub do suchego patyczka).
Po 10 minutach wyjąć z foremek.
Babki ostudzić na kratce. Skroić równo wierzchy, wydrążyć środki łyżeczką (niezbyt mocno! Ciasto musi zachować kształt i być stabilne). Mniej wydrążyć środek tej babki, która będzie górną częścią ciasta.
Przygotować krem. Twarożek rozmieszać z cukrem i wanilią. Dodać do niego stopniowo śmietanę, cały czas miksując.
Do jednej z babek nałożyć słodycze (z górką). Posmarować brzegi masą, położyć drugą bakę i lekko docisnąć. Wierzch posmarować kremem i ozdobić.
Uwaga:
*tort jest duuuuży.
**z okruchów, które pozostały po wydrążeniu babki zrobiłam bajaderki.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne słodycze na dziecięce przyjęcia, bale, urodziny: