Pulchne bułeczki ze słodką kruszonką i kwaśnymi wiśniami. Czy może być coś lepszego na letni piknik czy w podróży?
Na podstawie “Kuchni polskiej”.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- ok. 1/4 l mleka
- 2 żółtka
- 8 dag cukru
- 5 dag masła
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 – 600 g wydrylowanych wiśni
- ew. 1-2 łyżeczki cynamonu z 1-2 łyżkami cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 4 dag masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać letnie mleko i tyle mąki, by całość miało gęstość gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego rozczynu dodać, dodać żółtka, pozostałe letnie mleko, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odstaje od ręki i naczynia, wlać stopione, letnie masło. Dokładnie wyrobić i zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wiśnie wydrylować i dokładnie odcisnąć sok, posypać mąką. Składniki kruszonki połączyć.
Gdy ciasto zwiększy objętość dwukrotnie, rozwałkować na prostokąt. Całość posypać cukrem z cynamonem i wiśniami. Zwinąć rulon (jak na roladę). Zawinięte ciasto pokroić na 2,5 – 3 cm plastry. Ułożyć na blasze (ślimakiem do góry) wyłożonej pergaminem i ponownie zostawić do wyrośnięcia (ok. 15 – 20 minut).
Posypać kruszonką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (temp. 190 – 200 °C) i piec na złoty kolor ok. 20 minut.
Porcja na 25 – 30 bułek.
Znajdź mnie na fb.
Moc wiśni :).
Bułeczki dodaję do akcji “W wiśniowym sadzie”.
Inne bułeczki: