Konfitura morelowa

Konfitura morelowa – wykwintna i aromatyczna. Przygotowana w tradycyjny sposób przetworowa arystokracja.  Doskonała do knedli, przekładania ciast, do gofrów, naleśników, lodów, czy w końcu na zwykłą/niezwykłą kanapkę.

Na podstawie „Kulinarnego Atlasu Lata”.

konfitura morelowa_konfitura tradycyjna_słodkie przetwory

Składniki:

  • 2 kg twardych, ale dojrzałych moreli
  • 1 kg cukru
  • 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Morele przekroić, usunąć pestki. Do szerokiego, płaskiego garnka wsypać cukier, zalać go wodą i ugotować syrop. Do wrzącego płynu wrzucić owoce i gotować na bardzo wolnym ogniu 0,5 godziny. Podczas gotowania zbierać pianę i mieszać potrząsając garnkiem (nie łyżką). Zostawić do następnego dnia. Ponownie zagotować i odstawić. Trzeci raz powoli zagotować i przełożyć do przygotowanych słoików. Przetrzeć gwinty słoików i pokrywek spirytusem. Zakręcać i odstawiać.

Znajdź mnie na fb.

konfitura morelowa_konfitura tradycyjna_słodkie przetwory

Konfiturę dodaję do akcji  „Morelkowo Brzoskwiniowo”.

Inne konfitury (nie tylko tradycyjne):

babcine konfitury z wiśni_słodkie przetwory_konfitury tradycyjne  konfitura z płatków róży_konfitura_słodkie przetwory_jadalne kwiaty  konfitura wiśniowa z kokosem_konfitury_przetwory  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *