Błyskawiczne to mało powiedziane, przygotowanie tego ciasta zajmuje ok. 15 minut. A jakie jest? Wilgotne, maślane i kwaśno-słodkie. Można je zaliczyć do ciast z cyklu: “ratunku goście”, “szybki podwieczorek”, “błyskawiczne ciasto do kawy”, “codzienne ciasto”. A jakie nie jest? Zdecydowanie to nie jest ciasto puszek.
Z blogu “Moje wypieki”.
Składniki (w temperaturze pokojowej):
- 125 g masła
- 3 jajka
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki pszennej
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g wydrylowanych wiśni lub innych owoców
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Przygotować formę o średnicy 20 cm. Włączyć piekarnik na 180 °C. Wszystkie składniki zmiksować i przelać ciasto do foremki. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 40 minut – piekłam dłużej (do suchego patyczka). Przestudzone posypać pudrem.
Znajdź mnie na fb.
Inne błyskawiczne wypieki z owocami: