Rolada z borówkami

Proste, szybkie, letnie ciasto. Znika błyskawicznie. Owoce można dowolnie zamieniać. Mój ulubiony dodatek to poziomki, ale w ogródku “wysyp” borówek, dlatego dziś z borówkami. A i pewnie przez najbliższy czas wszelkie moje ciasta będą miały kolor fioletowy. Niestety (albo stety) “amerykanki” najlepsze są surowe. Dżemom, kompotom, konfiturom i mrożonym borówkom – mówimy zdecydowanie NIE!

rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami

Składniki:

  • 4 jajka (z lodówki)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 kubeczek borówek (lub innych drobnych owoców)
  • ew. zagęstnik do śmietany
  • puder do oprószenia

Wykonanie:

Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy i piec 15 -20 minut na złoty kolor.

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i ciepły zwinąć razem ze ściereczką. Wystudzić.

Przygotować owoce – umyć i osuszyć. Śmietanę ubić z pudrem, jeśli chcemy by rolada była bardziej trwała, dodajemy zagęstnik. Rozwinąć roladę posmarować ubitą śmietaną (można część śmietany odłożyć do dekoracji ciasta), posypać borówkami z zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki). Schłodzić. Przed podaniem można posypać pudrem, ozdobić śmietaną i owocami.

Uwagi:

*do ciasta można dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Rolada będzie bardziej zwarta, ale ciut straci na smaku, będzie bardziej sucha

**blaszkę posmarowaną masłem można posypać wiórkami kokosowymi, czy mielonymi migdałami.

***rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)

****moja Mama do żółtek dodaje odrobinę octu, ponoć ciasto tym sposobem traci jajeczny posmak.

Znajdź mnie na fb.

Ciasto dodaję do akcji “Zrolowani”.

akcja_zrolowani_rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato

Inne rolady:

rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.