Proste, szybkie, letnie ciasto. Znika błyskawicznie. Owoce można dowolnie zamieniać. Mój ulubiony dodatek to poziomki, ale w ogródku “wysyp” borówek, dlatego dziś z borówkami. A i pewnie przez najbliższy czas wszelkie moje ciasta będą miały kolor fioletowy. Niestety (albo stety) “amerykanki” najlepsze są surowe. Dżemom, kompotom, konfiturom i mrożonym borówkom – mówimy zdecydowanie NIE!
Składniki:
- 4 jajka (z lodówki)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 kubeczek borówek (lub innych drobnych owoców)
- ew. zagęstnik do śmietany
- puder do oprószenia
Wykonanie:
Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej, gęstej masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy i piec 15 -20 minut na złoty kolor.
W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i ciepły zwinąć razem ze ściereczką. Wystudzić.
Przygotować owoce – umyć i osuszyć. Śmietanę ubić z pudrem, jeśli chcemy by rolada była bardziej trwała, dodajemy zagęstnik. Rozwinąć roladę posmarować ubitą śmietaną (można część śmietany odłożyć do dekoracji ciasta), posypać borówkami z zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki). Schłodzić. Przed podaniem można posypać pudrem, ozdobić śmietaną i owocami.
Uwagi:
*do ciasta można dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Rolada będzie bardziej zwarta, ale ciut straci na smaku, będzie bardziej sucha
**blaszkę posmarowaną masłem można posypać wiórkami kokosowymi, czy mielonymi migdałami.
***rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)
****moja Mama do żółtek dodaje odrobinę octu, ponoć ciasto tym sposobem traci jajeczny posmak.
Znajdź mnie na fb.
Ciasto dodaję do akcji “Zrolowani”.
Inne rolady: