Jagodzianki – obowiązkowe bułeczki w sezonie jagodowy. Dzisiejsze są “zakręcone” i bogato nadziane jagodami, oprócz tego pulchne, lekko cytrynowe – pyszne!
Na blogu pojawiły się już inne jagodzianki:
Składniki ciasta:
- 2,5 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 małe jajka (w temperaturze pokojowej)
- 7,5 dag rozpuszczonego masła
- ok. 1/2 szklanki letniego mleka + 1 łyżka
- 2 dag drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 400 g jagód
- 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru. Dodać 2-3 łyżki letniego mleka i tyle mąki, by całość miało gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać do niej sól, letnie mleko, rozpuszczone i letnie masło, jajka, cukier oraz rozczyn. Całość wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 – 2 godzin.
W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie. Umyte i osuszone jagody wymieszać z cukrem i mąką.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na 15-16 równych części.
Przygotowane bułeczki układać na blasze, wyłożonej papierem, zawinięciem (ślimakiem) do góry. Zostawić do napuszenia na ok. 30 minut. Posmarować mlekiem.
Piec 15-18 minut w temperaturze 200-220 °C.
Przygotować lukier. Cukier wymieszać z odrobiną soku cytrynowego, tak by całość miała gęstość śmietany. Lukrem polukrować przestudzone bułeczki.
Bułki najlepsze są jeszcze ciepłe ze szklanką mleka lub kakao.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne jagodowe specjały: