Przepyszna, aromatyczna rolada z indyka z ziołowym farszem. Świetna na zimno z chlebem i rzeżuchą. Doskonała na ciepło z sosem pieczeniowy. Na pewno będzie smakowitą ozdobą wielkanocnego stołu.
Z “Wydania Specjalnego Claudii. Domowe Przyjęcia”.
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- rozmaryn
- sok z cytryny
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 3 łyżki posiekanej natki
- 1 żółtko
- sos sojowy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso naciąć tak, by powstał jak największy płat. Osolić, oprószyć pieprzem, posypać rozmarynem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. 3 łyżki masła zmiksować z żółtkiem i ziołami, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć równomiernie na mięsie, skropić sosem sojowym i zrolować. Roladę zasznurować sznurkiem kuchennym i zrumienić na łyżce masła. Piec w brytfannie lub w foli do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C przez ok. godziny. Jeśli pieczemy w brytfannie, mięso trzeba podlewać (w trakcie pieczenia) tworzącym się sosem.
Z sosu powstałego podczas pieczenia można zrobić sos.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:
Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko
Inne przepisy na aromatyczne wielkanocne mięsa: