Rolada z indyka z ziołami

Przepyszna, aromatyczna rolada z indyka z ziołowym farszem. Świetna na zimno z chlebem i rzeżuchą. Doskonała na ciepło z sosem pieczeniowy. Na pewno będzie smakowitą ozdobą wielkanocnego stołu.

Z „Wydania Specjalnego Claudii. Domowe Przyjęcia”.

rolada z indyka z ziołami_pieczeń z indyka_wielkanocna pieczeń_domowa wędlina

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • rozmaryn
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 1 żółtko
  • sos sojowy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso naciąć tak, by powstał jak największy płat. Osolić, oprószyć pieprzem, posypać rozmarynem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. 3 łyżki masła zmiksować z żółtkiem i ziołami, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć równomiernie na mięsie, skropić sosem sojowym i zrolować. Roladę zasznurować sznurkiem kuchennym i zrumienić na łyżce masła. Piec w brytfannie lub w foli do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do  180-200 °C przez ok. godziny. Jeśli pieczemy w brytfannie, mięso trzeba podlewać (w trakcie pieczenia) tworzącym się sosem.

Z sosu powstałego podczas pieczenia można zrobić sos.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na aromatyczne wielkanocne mięsa:

rolada schabowa Ewy Wachowicz_rolada wieprzowa z żurawiną_pieczeń wielkanocna_obiad na niedzielę  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chranowym_domowa wędlina_danie na Wielkanoc  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *