Przepis na domowy majonez

Z serii podstawowe przepisy – domowy majonez. Wspaniała baza do sałatek, sosów, jajek, smaczne dopełnienie wielkanocnego stołu.

domowy majonez_podstawowe przepisy_sos do jajek_przepisy na Wielkanoc

Składniki:

  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 szklanka oleju
  • sól, pieprz
  • ew. łyżka wrzątku

Wykonanie:

Składniki w temperaturze pokojowej.

Żółtko utrzeć mikserem razem z musztardą. Do utartego bardzo (!) powoli wlewać olej, ciągle miksując. To ważne – powoli. Jeśli olej dodamy zbyt szybko, zamiast majonezu mamy zwarzoną paćkę. Doprawić. Na koniec, po wyczerpaniu składników, można dodać odrobinę wrzątku. Tym sposobem majonez stanie się jaśniejszy i mniej gęsty, ale ja wolę taki żółciutki i gęsty.

Majonez można zabarwić na zielono, dodając przetarte przez sitko świeże listki np. bazylii.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na dania wielkanocne z majonezem:

faszerowane jajka przepiórcze_jajka z tuńczykiem_przystawka wielkanocna  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.