Świetna, wyrazista sałatka, która znakomicie sprawdza się na imprezach.
Zazwyczaj robię ją w dużej salaterce, tym razem w małych porcjach (i to jest dobry pomysł w przypadku sałatek warstwowych).
Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu.
Składniki sałatki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 2/3 słoika ogórków konserwowych
- 1/3 główki kapusty pekińskiej
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć. Kapustę pociąć w paski. Majonez, keczup, musztardę wymieszać, dodać do smaku. Składniki sałatki ułożyć w salaterce zaczynając od mięsa, dalej cebula, ogórki, kukurydza, sos, na wierzch położyć kapustę.
Sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki (to ważne!).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Inne karnawałowe przekąski: