Babka drożdżowa z powidłami Ewy Wachowicz

U mnie w domu panuje moda na babki, ciasta, bułki drożdżowe. Tylko one budzą zachwyty, z lubością są zjadane, a ja dostaję pochwały i cieszę się z pałaszującej ze smakiem rodzinki. Dlatego z wielką chęcią wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz zamieszczony w „Poradniku Domowym”. I jak? Babka wszystkim smakowała, dość długo zachowała świeżość (może to zasługa powideł?). Nie należy jednak do babek puszystych, czyli wszystko ma swoją cenę. Świetna, ale czy to jest przepis na wielkanocną babkę?

babka drożdżowa z powidłami Ewy Wachowicz_babka wielkanocna_babka nadziewana

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 160 g cukru
  • 3,5 g świeżych drożdży
  • 2 jajka (nie z lodówki)
  • 85 g letniego, rozpuszczonego masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • słoik powideł

Oprócz:

  • żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania babki
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (pod wpływem cukru drożdże rozpuszczą się), dodać łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by całość miała konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do wzburzenia. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, letnie mleko, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli całość dobrze wyrobić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki czy łyżki (miksera), przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Po ww. podzielić ciasto na 4 części i podsypując mąką rozwałkować na prostokąty. Każdy posmarować powidłami, zawinąć w rulon (roladę) i pokroić na 3 cm kawałki.

Kawałki ciasta przekładać do formy babkowej z kominem wysmarowanej masłem i posypanej cukrem. Układać dość ciasno. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Ponownie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (30-40 minut).

Piec 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C (lub dłużej, do suchego patyczka). Od razu po upieczeni wyjąć z formy. Wystudzoną oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka drożdżowa z powidłami Ewy Wachowicz_babka wielkanocna_babka nadziewana

A po inne przepisy na wielkanocne dania zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Przepisy na wypieki wielkanocne znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na wielkanocne babki:

babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  drożdżóweczaka mamy Honoraty_babka drożdżowa  pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *