Pieczeń rzymska inaczej. Zamiast jajek – polędwiczka wieprzowa. Dodatkowo w “cieście mięsnym” tkwią korale żurawiny. Mój klops jest bez glutenu, ale można zrobić zwykłą, a tym samym bardziej pulchną, wersję z bułką.
Wśród szynek, pasztetów, kiełbas, klops z żurawiną i polędwiczką będzie ciekawą i smaczną odmianą wielkanocnego stołu.
Składniki:
- 1,5 kg mieszanego mięsa mielonego (kurczak, indyk, 2 wątróbki kurze, wieprzowina)
- 1 polędwiczka wieprzowa (o długości foremki)
- 1 sucha bułka + mleko do jej namoczenia (w wersji bez glutenu 3 pełne łyżki kaszy kukurydzianej)
- 1 szalotka (lub mała cebula)
- 20 dag suszonej żurawiny
- jajko
- sól, pieprz, kminek
- olej do obsmażenia polędwiczki i szalotki
Wykonanie:
Polędwiczkę nasolić, delikatnie oprószyć pieprzem, natrzeć kminkiem i obsmażyć.
Szalotkę posiekać i usmażyć.
W wersji glutenowej, namoczyć bułkę w mleku. Odcisnąć i zemleć razem z szalotką i mięsem.
Do masy mięsnej dodać jajko, sól, pieprz. Dobrze wyrobić. Dodać żurawinę i wymieszać.
Długą foremkę posmarować tłuszczem. Połowę masy przełożyć do formy, położyć polędwiczkę, przykryć drugą częścią mięsa. Przykryć folią aluminiową i piec ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Pod koniec pieczenia odkryć, by klops przyrumienił się.
Uwaga: żurawina jest słodka, dlatego mięso trzeba dobrze doprawić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne pieczenie: