Mazurek podwójnie migdałowy. Delikatny spód i chrupki wierzch. Słodki, a wręcz przesłodki. Bardzo smaczny, a przy okazji bezglutenowy :).
Z “Ugotuj to”.
Składniki:
- 45 dag migdałów
- 45 dag cukru
- 1/3 szklanki białek
- ew. 3 krople esencji migdałowej
Wykonanie:
Migdały zalać wrzątkiem, zlać wodę i ponownie zalać. Obrać ze skórek. 30 dag zemleć, dodać połowę cukru i utrzeć. Dodać białka i ew. esencję migdałową, wymieszać. Powstanie masa gładka i gęsta.
Przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 30-35 minut.
Pozostały cukier roztopić z 2 łyżkami wody na złocisty karmel. Do masy dodać pozostałe posiekane migdały. Karmelem od razu (!) polać upieczony spód.
Ostudzony mazurek ostrym nożem pokroić w kwadraty.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
INNE MAZURKI
Mazurek śliwkowy (na pierwszym planie) i marcepanowo-różany.
Mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym (na zdjęciu drugi) i mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym
Mazurek mleczny na spodzie bezglutenowym
Mazurek czekoladowy bez pieczenia
Mazurek milionera (jak batonik twix)
Błyskawiczny mazurek wiśniow-serowy
Inne słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko