Mazurek na spodzie migdałowo-jaglano-owsianym. A wierzch? Przesłodki, to masa na biały blok + “koszulka” wielkanocna :).
Ciasto:
- 20 dag mąki bezglutenowej (u mnie w równych częściach: jaglana, owsiana bezglutenowa i ziemniaczana)
- 15 dag mielonych migdałów
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta proszku (u mnie bezglutenowy)
- szczypta soli
Mąkę połączyć z pudrem, proszkiem, solą i posiekać z masłem na proszek. Dodać jajko, śmietanę i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C.
Masa mleczna:
- pół szklanki mleka
- 20 dag masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy (lepiej ziarenka wanilii)
- 2 szklanki zwykłego mleka w proszku (u mnie Łaciate)
- ulubione bakalie (u mnie rodzynki, wiśnie i morele)
- dowolne ozdoby (u mnie rozpuszczona czekolada i czekoladowe jajka)
Wykonanie:
Przygotować bakalie. Mleko, cukier, masło, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, bakalie. Rozsmarować na wystudzonym spodzie mazurka. Gdy masa zastygnie, ozdobić.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.