Mazurek czekoladowy bez pieczenia, za to z czekoladą, serem, orzeszkami i precelkami. Słodko-słona pokusa.
Z “Ciast i Ciasteczek” dodatku do “Twojego Stylu” (przepis Tessy Capponi-Borawskiej) z moimi zmianami.
W całości
Spód:
- 200 g czekolady (u mnie mix gorzkiej i mlecznej)
- 60 g solonych precelków
- 125 g płatków kukurydzianych
Masa:
- 200 g mielonego twarogu
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
- 200 g kremówki
- 1 pełna łyżeczka żelatyny
Wierzch:
- 200 g czekolady (u mnie mix gorzkiej i mlecznej)
- 3-4 łyżki kremówki
- precelki na wierzch ciasta
Wykonanie spód:
Przygotować formę o wymiarach 20×28 cm (u mnie forma o średnicy 24 cm) – wyłożyć folią lub papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Precelki i płatki pokruszyć w malakserze lub ręcznie. Połączyć z przestudzoną, ale płynną czekoladą. Masą wylepić spód i boki formy (boki do wysokości 1 cm). Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Wykonanie masa:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku (ok. 1/4 szklanki).
Twaróg, masło orzechowe i cukier wymieszać. Śmietanę ubić i połączyć z masą twarogową delikatnie mieszając. Dodać rozpuszczoną, letnią żelatynę, wymieszać (to ważne żelatyna musi być lenie. Inaczej, gdy do zimnej śmietany dodamy zimną żelatynę, grudki gotowe!). Masę przełożyć na spód i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Wykończenie:
Połamaną czekoladę, przeznaczoną na wierzch, rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną. Lekko przestudzoną rozsmarować na masie serowo-orzechowej. Na wierzchu ułożyć precelki. Wstawić do lodówki.
Niebawem Wielkanoc inne przepisy na wielkanocne mazurki:
INNE MAZURKI
Mazurek śliwkowy (na pierwszym planie) i marcepanowo-różany.
Mazurek milionera (jak batonik twix)
Mazurek migdałowy Neli Rubinstein
Błyskawiczny mazurek wiśniow-serowy
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko