Babka kajmakowa

Zbliża się Wielkanoc. Pora na przepisy na babki, mazurki, serniki. Przedstawiam delikatną babkę kajmakową, o pięknym karmelowym kolorze. Wbrew oczekiwaniom nie jest za słodka. Ze “Słodkiej Pasji”.

babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g masła
  • 300 g masy krówkowej (kajmakowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Polewa:
  • 130 g masy krówkowej (pozostała część masy z puszki)
  • 4 łyżki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Dodatki:
  • jajka marcepanowe
  • prażone płatki migdałowe
Wykonanie: Formę do babek z kominem ( średnica 22 cm, wysokość 10 cm) posmarować masłem i posypać mąką. Masło i masę kajmakową lekko podgrzać. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać cukier, po jednym żółtku i powoli sok z cytryny. Do masy jajecznej dodać kajmak z masłem, mąki z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy, całość delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Przełożyć do foremki. Piec 45-50 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Po upieczeniu wyjąć z formy po 10-15 minutach. Studzić na kratce. Jeszcze ciepłą polać polewą kajmakową. Składniki na polewę trzeba wymieszać (ew. lekko podgrzać). Ozdobić babkę.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.