Takie przepisy na święta i imprezy należą do moich ulubionych. Dlaczego? Mięso przygotowuję 3-4 dni przed godziną zero, a w świątecznym dniu wstawiam do piekarnika, piekę i gotowe! Świetne? Prawda?
Z “Przy kuchennym stole” (odrobinę zmienione).
Składniki:
- łopatka (1-1,5 kg)
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego (lub octu z marnowanych wiśni)
- 1 łyżka miodu
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 łyżka pieprzu
- po 1/2 łyżeczki ulubionych ziół (u mnie bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, cząber)
- po 1/4 łyżeczki papryki, papryki ostrej, czosnku suszonego, cebuli suszonej, mielonego kminu rzymskiego
Wykonanie:
Przyprawy i zioła wymieszać z olejem, miodem i octem balsamicznym.
Mięso umyć, wyciąć błony, osuszyć, natrzeć przygotowaną mieszanką. Wstawić przykryte do lodówki na 2-4 dni. Od czasu do czasu przełożyć łopatkę na drugą stronę.
Włożyć do rękawa do pieczenia (z marynatą) zacisnąć boki, Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę w 190 °C (czas na kilogram mięsa). Rozciąć górę rękawa i piec jeszcze kilka minut, do zrumienienie.
Po upieczeniu chwilę zostawić, by soki równomiernie rozeszły się w pieczeni.
Wg mnie łopatka najlepsza jest na zimno z chrzanem lub musztardą.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
A po inne przepisy na wielkanocne dania zapraszam do zakładki:
Przepisy na wypieki wielkanocne znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko
Inne przepisy na wielkanocne mięsa: