Z cyklu obiad na słodko ryż z jabłkami zapiekany z budyniem. Prosta, zwykła potrawa w nowym wydaniu :).
Na podstawie przepisu z “Różowej patery“.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu (najlepiej okrągły)
- 2 szklanki mleka (u mnie migdałowe)
- budyń waniliowy (u mnie bezglutenowy)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 1 kg jabłek (najlepiej kwaśne – boskopy, renety, antonówki)
- 1/2 szklanki rodzynek
- cukier do posłodzenia jabłek
- 50 g masła
- ew. cynamon
Wykonanie:
Ryż ugotować w wodzie ze szczyptą soli (okrągły ryż lepiej klei się i trzyma formę). Budyń ugotować na mleku z cukrem, cukrem waniliowym i łyżką masła.
Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i krótko poddusić z cukrem i łyżką wody (tak, by plasterki się nie rozpadły). Rodzynki sparzyć, osączyć i połączyć z jabłkami.
W foremce do zapiekania posmarowanej masłem układać warstwami: ryż, wiórki masła, jabłka z rodzynkami, budyń. Zapiec w 180 °C ok. 30 minut.
Po upieczeniu, zostawić na kilka minut w foremce. Przestudzoną zapiekankę lepiej kroić.
Warstwy można przesypać cynamonem lub po upieczeniu oprószyć cynamonem, ew. pudrem.
Do dania warto podać sos z kwaśnej śmietany, pudru i cukru waniliowego.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.