Biszkopt doskonały

Biszkopt idealny, niezawodny, doskonały. Biszkopt, który zawsze się udaje. Puszysty (ale nie suchy), delikatny, idealnie płaski, po prostu wspaniała baza do ciast z kremem, tortów, placków z galaretką i owocami. Krótko mówiąc biszkopt jest rewelacyjny i to bez proszku do pieczenia!

Ten przepis to początek cyklu przepisy bazowe (podstawowe).

Z TEJ strony.

biszkopt niezawodny_biszkopt doskonały_biszkopt bez proszku do pieczenia_przepisy podstawowe

Składniki biszkoptu:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wykonanie biszkoptu:

Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy i dłuższe boki wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). W przypadku użycia tortownicy, wyłożyć tylko dno. Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę.

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.

Ciasto piekę w foremce o średnicy 28 cm lub 20 x 35 cm. Z tortownicą może być problem, trzeba uważać, by podczas rzucania nie rozpięła się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Ciasta na biszkopcie:

ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *