Jasna, biała zupa rybna z dodatkiem kluseczek i kukurydzy. Nasz rybny hit ostatnich lat.
Pyszne wspomnienie wyprawy kajakowej :).
Składniki:
- 2 pstrągi
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora i selera
- 3-4 ziemniaki
- 3/4 puszki kukurydzy
- galuszki z dwóch jajek (przepis TU)
- natka
- słodka śmietanka do zabielenie
- sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy
- natka pietruszki do posypania zupy
- ew. kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu
- ok. 1,5 – 2 l wody
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać (marchewki nie kroić), zalać zimną wodą. Dodać listek, pieprz i ziele, zagotować. Dodać ziemniaki, chwilę pogotować. Do garnka włożyć kukurydzę ryby i gotować 10-15 minut. Włoszczyznę i rybę wyjąć. Marchewkę pokroić w plasterki, rybę obrać z ości i podzielić na kawałki. Marchewkę, rybę włożyć do wywaru, dodać galuszki*, zabielić zupę śmietanką.
Zupę posypać natką, można podać do niej grzanki.
*uwaga galuszki można ugotować osobno lub w zupie (gotuję osobno, by zupa nie była zbyt mączysta)
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne zupy:
2 thoughts on “Zupa pstrągowa”