Zupa pstrągowa

Jasna, biała zupa rybna z dodatkiem kluseczek i kukurydzy. Nasz rybny hit ostatnich lat.

Pyszne wspomnienie wyprawy kajakowej :).

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora i selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • galuszki z dwóch jajek (przepis TU)
  • natka
  • słodka śmietanka do zabielenie
  • sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy
  • natka pietruszki do posypania zupy
  • ew. kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • ok. 1,5 – 2 l wody

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać (marchewki nie kroić), zalać zimną wodą. Dodać listek, pieprz i ziele, zagotować. Dodać ziemniaki, chwilę pogotować. Do garnka włożyć kukurydzę ryby i gotować 10-15 minut. Włoszczyznę i rybę wyjąć. Marchewkę pokroić w plasterki, rybę obrać z ości i podzielić na kawałki. Marchewkę, rybę włożyć do wywaru, dodać galuszki*, zabielić zupę śmietanką.

Zupę posypać natką, można podać do niej grzanki.

*uwaga galuszki można ugotować osobno lub w zupie (gotuję osobno, by zupa nie była zbyt mączysta)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

barszcz biały na kwasie z kapusty_zupy_kuchnia mazowiecka  zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu

drukuj

2 thoughts on “Zupa pstrągowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.