Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt na mące ryżowej, niezwykle delikatny i puszysty. Dobra podstawa tortów, ciast z kremem, z owocami, galaretką.

Kolejny przepis z cyklu „Podstawowe przepisy”.

biszkopt bezglutenowy_biszkopt ryżowy_biszkopt delikatny

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Składniki w temperaturze pokojowej.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Ciasta na biszkoptach:

Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  Makowiec biszkoptowy_makowiec zawijany_makowiec błyskawiczny_słodkości na Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *