Biszkopt na mące ryżowej, niezwykle delikatny i puszysty. Dobra podstawa tortów, ciast z kremem, z owocami, galaretką.
Kolejny przepis z cyklu “Podstawowe przepisy”.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wykonanie:
Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.
Piekarnik włączyć na 170 °C.
Składniki w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.
Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.
Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Ciasta na biszkoptach: