Makowiec biszkoptowy

Lubicie domowe makowce? Ja bardzo. Ale przygotowanie makowca krucho-drożdżowego, drożdżowego zajmuje dużo czasu. A co wtedy, gdy go brakuje? Rezygnować? Kupić? Nieee, moja rolada makowa jest szybka (w znikaniu też), a przy tym bardzo smaczna i delikatna.

Rolada według tego przepisu, masa makowa – tego.

Makowiec biszkoptowy_rolada makowa_rolada biszkoptowa z makiem_potrawy na Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki masy I:

  • 20 dag cukru
  • 25 dag maku
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki kremówki (lub więcej jeśli masa będzie za gęsta)
  • kieliszek rumu
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • inne bakalie
  • pokruszone bezy lub inne dodatki do ozdoby rolady (bita śmietana, bakalie, inne)

Składniki masy II (zamiennie z masą I):

  • 3/4 puszki maku
  • 4-5 łyżek śmietany kremówki
  • kieliszek rumu
  • rodzynki
  • inne bakalie

Wykonanie ciasta:

Włączyć piekarnik na 180 °C. Dużą, prostokątną foremkę (25 x 40 cm) posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmącić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodać cukier. Miksować do momentu, aż w pianie nie będą wyczuwalne drobiny cukru. Dodać, delikatnie mieszając, żółtka i mąkę z proszkiem. Przełożyć do foremki i upiec na złoty kolor (nie za długo, przepieczone kruszy się podczas zwijania).

Ściereczkę posypać cukrem, położyć na nią upieczoną roladę i zwinąć (razem ze ściereczką). Tą czynność trzeba wykonać, gdy rolada jest ciepła. Zimne ciasto jest mniej elastyczne i nie zwinie się.

Wykonanie masy I:

Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.

Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, pokroić (jeśli trzeba). Rodzynki namoczyć w rumie.

Bakalie, rum i śmietankę dodać do maku, wymieszać.

Wykonanie masy II (jeśli brakuje nam czasu na masę I):

Rodzynki namoczyć w rumie. Dodać razem ze śmietaną i innymi bakaliami do masy makowej.

Składanie ciasta:

Rozwinąć biszkopt. Posmarować masą makową (część pozostawić do posmarowania wierzchu), ponownie zwinąć (już bez ściereczki) roladę. Posmarować wierzch masą, ozdobić i schłodzić (najlepiej kilka godzin).

* mam wrażenie, że wpis zajmuje więcej czasu niż przygotowanie ciasta :).

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

    

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.