Śledzie w kożuszku

Śledzie w kożuszku, czy też pod pierzynką, to klasyka dań ze śledziem.

Ze starego zeszytu Mamy.

śledzie w kożuszku_śledzie pod pierzynką_sałatka śledziowa_dania na Wigilię

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 5-6 płatów śledziowych
  • 1 cebula
  • 2-3 buraczki
  • 3 jajka
  • 1/2 słoika majonezu (130 g)

Wykonanie:

Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paski. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Układać w salaterce w następującej kolejności: ziemniaki – śledzie – cebula – połowa majonezu – buraki – druga połowa majonezu – jajka.

Znajdź mnie na fb.

śledzie w kożuszku_śledzie pod pierzynką_sałatka śledziowa_dania na Wigilię

akcja_Wigilia 2013_łazanki z kapustą i grzybami

Inne dania wigilijne:

kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami_ciasto wytrawne_Boże Narodzenie  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  pierogi z suszonymi śliwkami_pierogi gotowane_Boże Narodzenie  barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *