Makiełki

Mak, bakalie, miód, śmietana i domowy makaron, oto makiełki, jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych.

makiełki_makaron z makiem i bakaliami_dania na Wigilię

Składniki masy:

  • 25 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów
  • 1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowej
  • 5 – 10 dag innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki)

Składniki makaronu:

Wykonanie masy:

Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.

Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, pokroić (jeśli trzeba).

Bakalie i śmietankę dodać do maku, wymieszać.

Masę makową połączyć z domowym makaronem.

Znajdź mnie na fb.

akcja_Wigilia 2013_łazanki z kapustą i grzybamiInne dania wigilijne:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *