Mak, bakalie, miód, śmietana i domowy makaron, oto makiełki, jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych.
Składniki masy:
- 25 dag maku
- 20 dag cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 5 dag rodzynek
- 5 dag orzechów
- 1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowej
- 5 – 10 dag innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki)
Składniki makaronu:
Wykonanie masy:
Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.
Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, pokroić (jeśli trzeba).
Bakalie i śmietankę dodać do maku, wymieszać.
Masę makową połączyć z domowym makaronem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
1 thoughts on “Makiełki”