Szarlotka z rumem i rodzynakmi Ewy Wachowicz

Szarlotki to nasze ulubione ciasta. Mamy na blogu już pokaźny zbiorek :). Ta przypomina nieco kugiel z chałki z jabłkami, może to przez dodatek rodzynek, a może sprawiają to jabłka pokrojone w plastry? Tak, czy siak jest bardzo smaczna, aromatyczna i odświętna.

Z blogu „Prawo do gotowania z pasją” (z moimi zmianami).

Dla Tomka.

szarlotka Ewy Wachowicz_jabłecznik_ciasto z jabłkami_ciasto z owocami_zimowe przepisy

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 16 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 15 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1,3 – 1,5 kg kwaśnych jabłek (u mnie szara reneta)
  • kieliszek likierowy rumu (u mnie Stroh)
  • 8-10 łyżek rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ew. cukier do posypania jabłek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę, masło, puder, cukier waniliowy, sól posiekać. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 2 godziny.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Posypać cukrem i cynamonem i odstawić (na czas chłodzenia ciasta). Rodzynki umyć, namoczyć w rumie. 

Przygotować formę o średnicy 28 cm, dół wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić wolne. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część rozwałkować tak, by ciasto przykryło dno i boki formy. Posypać bułką tartę. Jabłka wymieszać z rodzynkami i położyć na cieście. Przykryć mniejszą częścią ciasta (można ciasto pokroić w paski i ułożyć na wierzchu kratkę).

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok 1 godziny.

Schłodzić i oprószyć pudrem.

Znajdź mnie na fb.

akcja_z cynamonem_szarlotka z rumem i rodzynakmi Ewy Wachowicz

Inne świąteczne ciasta z jabłkami:

 jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami  Jabłecznik z całymi jabłkami_ciasto ucierane_ciasto z owocami  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *