Barszcz na zakwasie z buraków

To jest zdecydowanie najlepszy pod słońcem barszcz. Jego zasadniczym składnikiem jest zakwas buraczany. Ten nieco zapomniany specjał należy zrobić 5-7 dni przed przygotowaniem barszczu. Jest kapryśny – nie zawsze udaje się za pierwszym razem, ale za to można go przechowywać w lodówce, po zlaniu, kilka miesięcy.

Barszcz zdecydowanie najlepszy jest z uszkami, ale równie świetne są do niego knysze, pieczone pierogi, babeczki nadziewane pieczarkami.

Wg przepisu Macieja Kuronia.

barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_barszcz tradycyjny_Boże Narodzenie i Wigilia

Składniki zakwasu:

  • 1,5 kg buraków
  • 2 l przegotowanej i ostudzonej wody
  • kromka razowego chleba
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól

Wykonanie:

Buraki dokładnie umyć, pokroić w plastry. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli. Buraki ułożyć w szklanym słoju, dodać czosnek, kminek i zalać przegotowaną, letnią wodą (woda ma przykryć buraki). Na wierzch położyć kromkę chleba. Słoik przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu na 5-7 dni.

Usunąć pianę i chleb. Przecedzić przez gazę (wielokrotnie złożoną). Przelać do butelek lub słoików i zamknąć. Przechowywać w lodówce, nawet przez kilka miesięcy. Zakwas wlać do przygotowanego barszczu, nie gotować!

Składniki barszczu:

  • 1,5 l esencjonalnego wywaru warzywnego lub nietłustego rosołu
  • 4 buraki
  • 0,5 l zakwasu buraczanego (dodaję więcej)
  • 100 g suszonych grzybów (niestety, pomijam ze względu na dzieci)
  • po 4-5 ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i goździków
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, majeranek

Wykonanie:

Grzyby namoczyć 0,5 l wody(najlepiej przez kilka godzin) i ugotować. Buraki upiec lub ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodać buraki, pieprz, ziele, listek i gotować. Przecedzić, dodać wywar z grzybów (grzyby można użyć do uszek, czy pierogów), zakwas, podgrzać, ale nie gotować. Całość doprawić solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i ew. sokiem z cytryny.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na Wigilię:

Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *