Uszka

Maleńki, pracochłonny niezbędnik do barszczu. Na wigilię – z grzybami suszonymi, na Święta Bożego Narodzenia – z delikatnym mięsem. Proponuję lepienie świątecznych uszek już teraz. Gotowe układam na tackach lub talerzach posypanych delikatnie mąką i zamrażam. W Wigilię wystarczy ugotować :).

uszka_dodatek do barszczu_pierogi_dania na Wigilię i Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • gorąca woda (ok. 2/3 szklanki lub mniej w zależności od mąki)

Składniki nadzienia I:

  • 150 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • masło do smażenie cebuli
  • 1 jajko
  • bułka tarta do zagęszczenia nadzienia
  • sól, pieprz

Składniki nadzienia II:

  • 40 dag gotowanego chudego mięsa (u mnie z kurczaka bez skóry)
  • 1 mała cebula
  • masło do smażenia cebuli
  • pieprz, sól
  • ew. pół bułki namoczonej w mieszance wody i mleka

Wykonanie nadzienie I:

Grzyby namoczyć w zimnej wodzi (kilka godzin). Ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na maśle na słomkowy kolor. Do cebuli dodać grzyby i chwilę smażyć razem. Masę ostudzić, dodać jajko, sól, pieprz i bułkę.

Wykonanie nadzienie II:

Cebulę zeszklić na maśle i zemleć razem z mięsem i namoczoną bułką. Całość doprawić solą i pieprzem (dobrze! W pierogach, uszkach, naleśnikach, gdzieś te przyprawy „znikają”).

Wykonanie uszek:

Z mąki, soli, jajka i gorącej wody zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Najlepiej dodawać wody po trochu. Podzielić na dwie, trzy części. Partiami rozwałkować (pozostałe ciasto przykryć np. miseczką, by nie obsychało). Wykrawać kółka o średnicy 5 cm. Na środek nakładać nadzienie, składać na pół i zlepiać górę ściskając brzegi. Rogi uszka połączyć i zacisnąć. Gotować partiami w osolonej wodzie.

* większość przepisów każe wykrawać kwadraty i z nich kształtować uszka. Wycinanie kółek jest szybsze, oprócz tego w ten sposób przygotowane uszka mają ładniejszy kształt (ale to moje zdanie).

**moja Mama do ciasta na pierogi i uszka nie dodawała jajka. W ten sposób przygotowane ciasto jest bardziej miękkie.

***wybieramy nadzienie I lub II.

Znajdź mnie na fb.

Inne dodatki do barszczu:

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *