Keks

Tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy z ciasta ucieranego, z mnóstwem bakalii, oprószony delikatnie pudrem.  Obowiązkowy, obok piernika, makowca i zestawu ciasteczek, na naszym stole w czasie Bożego Narodzenia. Można go zrobić 2 – 3 dni przed świętami. Zawsze się udaje, nawet gdy nie dodamy cukru 🙂 (a mieliśmy taki przypadek).

Z „Kuchni polskiej”.

Świąteczny keks_ciasto z bakaliami_ciasto ucierane_cisto na Boże Narodzenie

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30-40 dag bakalii

Wykonanie:

Przygotować bakalie – umyć osuszyć, pokroić. Posypać delikatnie mąką ziemniaczaną (1  łyżeczka). Przygotować foremkę – posmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem na puch. Do masy powoli dodawać po jednym jajku i po trochu mąki. Po wyczerpaniu składników, dodać bakalie. Przełożyć do foremki i piec ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 175-180 °C.

Znajdź mnie na fb.

Inne wypieki na Boże Narodzenie:

piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  miodowe gwiazdki_drobne wypieki_kruche ciasteczka_Boże Narodzenie  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *