Surówka z kiszonych buraków z ananasem, rodzynkami i sosem chrzanowym

Surówka z kiszonych buraków z ananasem, rodzynkami i sosem chrzanowym, to mój sposób na wykorzystanie buraków z zakwasu na barszcz. Słodko-kwaśno-ostra, chrupiąca, do obiadu – świetna.

Surówka z kiszonych buraków z orzechami i kawałkami anannasa
Surówka z kiszonych buraków

Składniki:

  • 250 g kiszonych buraków
  • gruby plaster surowego ananasa
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2-3 orzechy

Sos:

  • łyżka jogurtu
  • 1-2 łyżki tartego chrzanu
  • sól, pieprz, ew. odrobina cukru i kminku do smaku

Wykonanie:

Buraki poszatkować w paseczki. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i od razu osączyć. Składniki sosu połączyć. Wszystkie składniki wymieszać z sosem. Posypać na wierzchu pokruszonymi orzechami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.