Przekąska na przyjęcie karnawałowe. Tradycyjne danie, choć w nowym wydaniu – kąski z kurczaka jako faworki :).
![Kąski kurczaka w panierce w kształcie faworków](https://rodzinkawkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/04/Faworki-drobiowe-e.jpg)
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 jajka
- mąką do otoczenia mięsa (u mnie owsiana, ale może być zwykła)
- pokruszone płatki kukurydziane (może być bułka tarta)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić faworki drobiowe?
Pierś pokroić w dość cienkie paski. Lekko ubić, posolić, oprószyć pieprzem. W środku prostokątnego kawałka mięsa przeciąć dziurę i przez nią przełożyć jeden koniec faworka (jak w zwykłych faworkach). Teraz trzeba postępować tak jak przy pieczeniu kotletów w panierce. Otoczyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach.
Smażyć na rumiano z dwóch stron.
Można oprószyć słodką papryką.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
FAJNE PRZEPISY
Dziękuję 🙂