Faworki drobiowe

Przekąska na przyjęcie karnawałowe. Tradycyjne danie, choć w nowym wydaniu – kąski z kurczaka jako faworki :).

Kąski kurczaka w panierce w kształcie faworków
Faworki drobiowe

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • mąką do otoczenia mięsa (u mnie owsiana, ale może być zwykła)
  • pokruszone płatki kukurydziane (może być bułka tarta)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 

Jak zrobić faworki drobiowe?

Pierś pokroić w dość cienkie paski. Lekko ubić, posolić, oprószyć pieprzem. W  środku prostokątnego kawałka mięsa przeciąć dziurę i przez nią przełożyć  jeden koniec faworka  (jak w zwykłych faworkach). Teraz trzeba postępować tak jak przy pieczeniu kotletów w panierce. Otoczyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach.

Smażyć na rumiano z dwóch stron.

Można oprószyć słodką papryką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

2 thoughts on “Faworki drobiowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *