Jeśli walentynki, to koniecznie danie/deser z afrodyzjakiem. Stawiam na czekoladę i dodaję płatki chili :). Trufle są wytrawne i pikantne.
Składniki:
- 150 g mascarpone
- 150 g czekolady gorzkiej (można inną, ale będą bardziej słodkie)
- 1 łyżka rumu (lub inny dodatek smakowy – cynamon, skórka pomarańczowa, skórka otarta z limonki, sól, imbir, orzechy, inne bakalie,chili)
Polewa i dodatki:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka rumu
- ew. dodatki/posypki – płatki chili, orzechy, migdały, goja, inne
Jak przygotować praliny czekoladowe?
Trufle. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mascarpone, rum lub inne dodatki, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Ze schłodzonej masy formować kulki i zanurzać w polewie. Ew. posypać chili lub innym dodatkiem.
Polewa. Połamaną czekoladę, masło i ew. rum rozpuścić w kąpieli wodnej.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.