Trufle czekoladowe

Jeśli walentynki, to koniecznie danie/deser z afrodyzjakiem. Stawiam na czekoladę i dodaję płatki chili :). Trufle są wytrawne i pikantne.

trufle czekoladowe_trufle mocno czekoladowe_trufle wytrawne_trufle z mascarpone_deser na walentynki

Składniki:

  • 150 g mascarpone
  • 150 g czekolady gorzkiej (można inną, ale będą bardziej słodkie)
  • 1 łyżka rumu (lub inny dodatek smakowy – cynamon, skórka pomarańczowa, skórka otarta z limonki, sól, imbir, orzechy, inne bakalie,chili)

Polewa i dodatki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka rumu
  • ew. dodatki/posypki – płatki chili, orzechy, migdały, goja, inne

Jak przygotować praliny czekoladowe?

Trufle. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mascarpone, rum lub inne dodatki, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Ze schłodzonej masy formować kulki i zanurzać w polewie. Ew. posypać chili lub innym dodatkiem.

Polewa. Połamaną czekoladę, masło i ew. rum rozpuścić w kąpieli wodnej.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *