Maślana babka z orzeźwiającym smakiem cytryny. Puszysta, ale wilgotna, nie przesuszona. Dodatkowo nasączona syropem cytrynowym. Wspaniałe ciasto do poobiedniej kawy, ale też na świąteczny stół.
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny
- szczypta soli
Nasączenie:
- 100 g cukru pudru
- 100 ml soku z cytryny
Jak zrobić babkę cytrynową?
Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Włączyć piekarnik na 180 ° C
Masło i cukier ze szczyptą soli utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Dodawać kolejno i stopniowo po jednym jajku, ciągle intensywnie miksując. Dodać skórkę cytrynową.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej.
Ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić. Wyjąć babkę z formy, nakłuć wierzch patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Z ulotki dołączonej do foremki Tchibo.