Babka cytrynowa

Maślana babka z orzeźwiającym smakiem cytryny. Puszysta, ale wilgotna, nie przesuszona. Dodatkowo nasączona syropem cytrynowym. Wspaniałe ciasto do poobiedniej kawy, ale też na świąteczny stół.

babka cytrynowa_ciasto cytrynowe_babka ucierana_babka na Wielkanoc

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 5 jajek 
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny
  • szczypta soli

Nasączenie:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml soku z cytryny

Jak zrobić babkę cytrynową?

Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Włączyć piekarnik na 180 ° C

Masło i cukier ze szczyptą soli utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Dodawać kolejno i stopniowo po jednym jajku, ciągle intensywnie miksując. Dodać skórkę cytrynową.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej.

Ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić. Wyjąć babkę z formy, nakłuć wierzch patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z ulotki dołączonej do foremki Tchibo.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *