Flaczki z pstrąga

Nowa moda :). Dania mięsne zamieniam na rybne. I? W większości to udane eksperymenty. A ta modyfikacja należy do naszych ulubionych. Pikantna, korzenna, rozgrzewająca, sycąca i zdrowa zupa rybna.

Pyszna, polecam z całego serca :).

flaczki z pstrąga_zupa rybna_rozgrzewające danie_obiad na niedzielę

Przepis na flaczki z pstrąga:

  • 450-500 g filetu z pstrąga
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • mała cebulka
  • 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, 5-6 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1/2-1 łyżeczki suszonego imbiru, łyżka majeranku, świeżo zmielony pieprz

Dodatki:

  • świeży chleb lub grzanki
  • natka pietruszki

Jak zrobić flaczki z pstrąga?

Pstrąga obrać ze skóry i pokroić w paski, lekko posolić, odstawić do lodówki.

Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą (ok.1 l), dodać cebulę, kawałek pora, listek, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotować. Chwilę pogotować 8-10 minut. Dodać pokrojonego pstrąga, masło i gotować ok. 5 minut. Wyjąć cebulę i pora. Doprawić – dodać pieprz, gałkę, imbir, roztarty w dłoniach majeranek, ew. sól i gotowe :).

Można dodać białą zasmażkę (mąką + masło), ale po co?

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *