Torcik czekoladowy z kremem kajmakowym

Torcik walentynkowy. Czekoladowy, z kremem kajmakowym na bazie mascarpone. Ciasto szybkie, proste i efektowne. Torcik upiekłam już kolejny raz na bazie TEGO przepisu. Nam smakował :).

torcik czekoladowy z kremem kajmakowy_torcik czekoladowy z kremem mascarpone_torcik z polewą czekoladową

Przepis na torcik czekoladowy z kremem kajmakowym na bazie mascaropne.

Ciasto:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g mascaropne
  • 250 g kajmaku

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Ozdoby:

  • róże (żywe kwiaty)
  • serduszka
  • inne w zależności od okazji

Jak zrobić torcik czekoladowy z kremem kajmakowym na bazie mascarpone?

Ciasto czekoladowe. Piekarnik włączyć na 175 °C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać i wraz z masłem wrzucić do garnka. Delikatnie podgrzewając i mieszając, rozpuścić. Dodać mleko, wymieszać (do uzyskania jednolitej masy).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem na najwyższych obrotach przez 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać mąkę i czekoladę. Ciasto przełożyć do foremki. Piec ok 43-45 minut, do suchego patyczka. Po 30 minutach od wyjęcia z piekarnika, okroić nożem wokół i przełożyć na paterę.

Krem. Mascarpone krótko zmiksować z kajmakiem. Zimny torcik przekroić na dwie lub trzy części i przełożyć kremem.

Przygotować polewę. Połamać czekoladę i wraz z masłem podgrzewając i mieszając, rozpuścić na wolnym ogniu. Lekko przestudzić, polać torcik.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *