Torcik walentynkowy. Czekoladowy, z kremem kajmakowym na bazie mascarpone. Ciasto szybkie, proste i efektowne. Torcik upiekłam już kolejny raz na bazie TEGO przepisu. Nam smakował :).
Przepis na torcik czekoladowy z kremem kajmakowym na bazie mascaropne.
Ciasto:
- 100 g czekolady deserowej
- 80 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g mascaropne
- 250 g kajmaku
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Ozdoby:
- róże (żywe kwiaty)
- serduszka
- inne w zależności od okazji
Jak zrobić torcik czekoladowy z kremem kajmakowym na bazie mascarpone?
Ciasto czekoladowe. Piekarnik włączyć na 175 °C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać i wraz z masłem wrzucić do garnka. Delikatnie podgrzewając i mieszając, rozpuścić. Dodać mleko, wymieszać (do uzyskania jednolitej masy).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem na najwyższych obrotach przez 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać mąkę i czekoladę. Ciasto przełożyć do foremki. Piec ok 43-45 minut, do suchego patyczka. Po 30 minutach od wyjęcia z piekarnika, okroić nożem wokół i przełożyć na paterę.
Krem. Mascarpone krótko zmiksować z kajmakiem. Zimny torcik przekroić na dwie lub trzy części i przełożyć kremem.
Przygotować polewę. Połamać czekoladę i wraz z masłem podgrzewając i mieszając, rozpuścić na wolnym ogniu. Lekko przestudzić, polać torcik.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.