Błyskawiczne i proste ciasto czekoladowe, a przy tym wytrawne, mocno czekoladowe, coś pośredniego między murzynkiem a brownie. U nas kolejny raz :). Doskonałe na każdą okazję – spotkanie, imieniny, walentynkowa kolacja we dwoje.
Z “Kwestii Smaku”.
Przepis na ciasto czekoladowe.
Ciasto:
- 100 g czekolady deserowej
- 80 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Jak zrobić ciasto czekoladowe?
Piekarnik włączyć na 175 °C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać i wraz z masłem wrzucić do garnka. Delikatnie podgrzewając i mieszając, rozpuścić. Dodać mleko, wymieszać (do uzyskania jednolitej masy).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem na najwyższych obrotach przez 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać mąkę i czekoladę. Ciasto przełożyć do foremki. Piec ok 43-45 minut, do suchego patyczka. Po 30 minutach od wyjęcia z piekarnika, okroić nożem wokół i przełożyć na paterę.
Przygotować polewę. Połamać czekoladę i wraz z masłem podgrzewając i mieszając, rozpuścić na wolnym ogniu.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.