Placki twarogowe z rodzynkami

Na śniadanko, kolację, słodki obiad – delikatne i puszyste placki twarogowe z rodzynkami i delikatną nutą cytrusową:).

 placuszki serowe z rodzynkami_serniczki pieczone_delikatne placuszki_puszyste placuszki serowe

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 4 łyżki proszku budyniowego
  • 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1-2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie 50-80 g rodzynek
  • sól
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Do podania:

  • jogurt lub śmietana
  • serek grani
  • sos owocowy/czekoladowy/waniliowy
  • cukier puder
  • dowolny dżem lub konfitura
  • sałatka owocowa
  • w wersji luksusowej – lody

Przepis na placki twarogowe:

Twaróg, żółtka, proszek budyniowy, cukier, otartą skórkę, sodę, ekstrakt waniliowy, sól – dobrze wymieszać. Rodzynki sparzyć, odcedzić i osuszyć. Dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Smażyć na wolnym ogniu rumiane placuszki. Placki trudno przewrócić na drugą stronę (są tak delikatne), ale smak wynagradza drobne kłopoty podczas pieczenia :). Porcja na 3-4 osoby.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

placuszki serowe z rodzynkami_placuszki twarogowe_placuszki z białego sera_placuszki puszyste_placuszki delikatne_serniczki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *