Ciastka kawowe

Kruche, maślane ciastka maszynkowe w wersji kawowej. Z kleksem lukru i ziarenkiem kawy. Dla wielbicieli kawy, do kawy. Na przyjęcie karnawałowe i nie tylko. Może jedynie dzieci nie są zachwycone.

ciastka kawowe_ciastka maszynkowe_ciastka maślane

Składniki: (wg tego przepisu):

  • 1 kg mąki
  • 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła)
  • 33,33 dag cukru pudru
  • 3 żółtka (wiejskie)
  • 1 jajko (wiejskie)
  • 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Dodatki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko (raczej M)
  • ziarenka kawy na wierzch ciastka

Jak zrobić kruche, maszynkowe ciastka kawowe?

Ciastka kawowe. Przesiać mąkę, dodać puder, masło, kawę – posiekać na stolnicy „na proszek”. Dodać jajko i żółtka, zagnieść.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Ciastka przeciskać przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką. Zakręcać w kółka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200-220 °C na jasnozłoty kolor.

Studzić na kratce.

Wystudzone ciasteczka na złączeniu polukrować i ozdobić ziarenkiem kawy.

Lukier. Białko utrzeć z pudrem na jasną i gęstą masę.

Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudności z zagniataniem (choć u mnie ich nie było), zawsze można dodać dodatkowe żółtko.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *