Kruche, maślane ciastka maszynkowe w wersji kawowej. Z kleksem lukru i ziarenkiem kawy. Dla wielbicieli kawy, do kawy. Na przyjęcie karnawałowe i nie tylko. Może jedynie dzieci nie są zachwycone.
Składniki: (wg tego przepisu):
- 1 kg mąki
- 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła)
- 33,33 dag cukru pudru
- 3 żółtka (wiejskie)
- 1 jajko (wiejskie)
- 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Dodatki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko (raczej M)
- ziarenka kawy na wierzch ciastka
Jak zrobić kruche, maszynkowe ciastka kawowe?
Ciastka kawowe. Przesiać mąkę, dodać puder, masło, kawę – posiekać na stolnicy “na proszek”. Dodać jajko i żółtka, zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Ciastka przeciskać przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką. Zakręcać w kółka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200-220 °C na jasnozłoty kolor.
Studzić na kratce.
Wystudzone ciasteczka na złączeniu polukrować i ozdobić ziarenkiem kawy.
Lukier. Białko utrzeć z pudrem na jasną i gęstą masę.
Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudności z zagniataniem (choć u mnie ich nie było), zawsze można dodać dodatkowe żółtko.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.