Tort Miodowa Stefanka

Z najlepszymi życzeniami w Nowym Roku – zimowy tort “Miodowa Stefanka”. Siedem placków miodowych, przełożonych powidłami i kremem z kaszy manny z nutą alkoholu. Pyszny i ładny :). Na imieniny, urodziny, inne przyjęcie z dużą liczbą gości :).

tort miodowa stefanka_tort wielowarstwowy_tort miodowy_tort z kremem z kaszy manny_tort urodzinowy

Przepis na tort “Miodowa Stefanka”:

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru (można mniej)
  • 10 dag miodu
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka

Krem:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 25 dag masła w temperaturze pokojowej
  • 20 dag cukru pudru (lub do smaku)
  • 5 łyżek spirytusu

Dodatki:

  • powidła śliwkowe (duży słoik)
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 2-3 słone paluszki
  • puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić tort “Miodowa Stefanka”?

Ciasto. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać razem z masłem. Dodać cukier puder, jajka i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 7 części i rozwałkować placki o średnicy 28 cm. Z resztek ciasta wykroić dowolne ozdoby – gwiazdki, serduszka, inne. Piec placki w temperaturze 180-200 °C na złoty kolor. Najlepiej upiec ciasto na 2-3 dni przed przygotowaniem tortu (by blaty skruszały).

Krem. zagotować mleko, do wrzącego wsypać, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki,  kaszę mannę. Wierzch przykryć folią spożywczą (nie powstanie kożuch i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, cały czas miksując. Na koniec dodać stopniowo spirytus.

Składanie. Placki smarować powidłami a następnie kremem i układać jeden na drugim. Wierzch ozdobić upieczonymi ciasteczkami (serduszka, gwiazdki, inne) przyklejając je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (można też kremem). Wierzch ciasteczek ozdobić czekoladą. Całość oprószyć cukrem pudrem.

Jak zrobić ośnieżone choinki?

Na papierze pergaminowym położyć paluszki. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą narysować choinki (pień drzewka to paluszek). Gdy czekolada zastygnie, delikatnie odkleić ozdobę od papieru. Na koniec delikatnie oprószyć cukrem pudrem (to będzie śnieg).

Tort jest najlepszy następnego dnia po zrobieniu (zmięknie i smaki połączą się).

Rady:

Przed położeniem pierwszego blatu na paterze, warto na środek naczynia położyć kleks kremu. Dzięki temu tort jest stabilny i nie przesuwa się po paterze.

Kaszę studzić w temperaturze pokojowej. dzięki temu i masło, i kasza będą miały tą samą temperaturę i krem nie zwarzy się.

Do ciasta warto dodać szczyptę soli, to podkreśli słodycz ciasta i placki ładniej zrumienią się.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Postaw mi kawę.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

tort miodowa stefanka_tort z kremem z kaszy manny_tort miodowy_tort urodzinowy

tort miodowa stefanka_tort miodowy_tort z kremem z kaszy manny_tort z powidłami_tort wielowarstwowy

drukuj

2 thoughts on “Tort Miodowa Stefanka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.