Świąteczny kompot z suszu

Kompot z suszu to bardzo popularne danie wigilijne. Każdy ma nań swój jedyny, ulubiony przepis. Niedawno przeczytałam na blogu “Dorota smakuje”, że dla autorki kompot jest pyszny, jeśli nie ma w nim wędzonych śliwek. Inni nie lubią posmaku cynamonu, a jeszcze inni dodają skórkę cytrynową czy pomarańczową. A mój/nasz kompot? Jest bardzo esencjonalny i słodki, zawiera niewielki dodatek śliwek wędzonych i cynamon, ale nie ma w nim skórki cytrusów.

wigilijny kompot z suszu_potrawy wigilijne_danie tradycyjne

Przepis na świąteczny kompot z suszu:

  • 40 dag suszonych (+ klika/kilkanaście wędzonych)
  • po garści: suszonych gruszek, jabłek, rodzynek, moreli*
  • 1-2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kilka goździków
  • cukier do smaku
  • można dodać świeży imbir pokrojony w cieniutkie plasterki
  • sok z cytryny do smaku

Jak zrobić kompot z suszu?

Owoce umyć, zalać zimną wodą (ok.2,5-3 l), dodać przyprawy, odstawić na noc.  Następnego dnia zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15-25 minut. Doprawić cukrem i cytryną. Odstawić, wystudzić. Przed podaniem przecedzić. Pić na zimno lub gorąco.

*łącznie śliwek i pozostałych owoców powinno być ok. 1 kg (jednym słowem, to nie jest tanie danie) 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

wiglijny kompot z suszu_danie tradycyjne_danie wigilijne

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.