Błyskawiczny piernik z krówkami

Na piernik dojrzewający już za późno, ale zawsze można upiec piernik, który nie wymaga leżakowania. A dzisiejsza moja propozycja na taki piernik ma dodatkową zaletę – przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Przy tym piernik jest mięsisty, aromatyczny i jest z krówkami :).

piernik z krówkami_piernik błyskawiczny_piernik na ostanią chwilę

Przepis na błyskawiczny piernik z krówkami:

  • 10 dag twardych (to ważne) krówek + łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia cukierków
  • 130 g miodu
  • 50 g golden syrupu (zastąpiłam melasą, ale również może to być dodatkowa porcja miodu)
  • 130 g masła
  • 30 g cukru (niekoniecznie, piernik i tak jest słodki)
  • 2 jajka
  • 160 g mąki
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta lub dowolna polewa czekoladowa i 2-3 krówki na wierzch ciasta

Jak zrobić błyskawiczny piernik z krówkami:

Przygotować foremkę o rozmiarach 10 x 20 cm – posmarować masłem i oprószyć mąką.

Twarde krówki pokroić w kosteczkę i oprószyć mąką (krówki muszą być twarde, inaczej opadną na dno ciasta).

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę korzenną połączyć.

Miód, melasę, masło, ew. cukier rozpuścić i lekko ostudzić. Zmiksować, dodać, cały czas miksując, po jednym jajku. Przerwać miksowanie, gdy masa zwiększy objętość. Dodać mieszankę mączną i wymieszać. Na koniec dodać krówki i ponownie zamieszać.

Ciasto przelać do foremki i piec 160-170 °C ok. 50 minut (lub dłużej do suchego patyczka – patyczek wbity w ciasto pozostaje suchy).

Wyją, wystudzić na kratce i ew. ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z „White plate” z moimi zmianami.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *