Na piernik dojrzewający już za późno, ale zawsze można upiec piernik, który nie wymaga leżakowania. A dzisiejsza moja propozycja na taki piernik ma dodatkową zaletę – przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Przy tym piernik jest mięsisty, aromatyczny i jest z krówkami :).

Przepis na błyskawiczny piernik z krówkami:
- 10 dag twardych (to ważne) krówek + łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia cukierków
- 130 g miodu
- 50 g golden syrupu (zastąpiłam melasą, ale również może to być dodatkowa porcja miodu)
- 130 g masła
- 30 g cukru (niekoniecznie, piernik i tak jest słodki)
- 2 jajka
- 160 g mąki
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ew. cukier puder do oprószenia ciasta lub dowolna polewa czekoladowa i 2-3 krówki na wierzch ciasta
Jak zrobić błyskawiczny piernik z krówkami:
Przygotować foremkę o rozmiarach 10 x 20 cm – posmarować masłem i oprószyć mąką.
Twarde krówki pokroić w kosteczkę i oprószyć mąką (krówki muszą być twarde, inaczej opadną na dno ciasta).
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę korzenną połączyć.
Miód, melasę, masło, ew. cukier rozpuścić i lekko ostudzić. Zmiksować, dodać, cały czas miksując, po jednym jajku. Przerwać miksowanie, gdy masa zwiększy objętość. Dodać mieszankę mączną i wymieszać. Na koniec dodać krówki i ponownie zamieszać.
Ciasto przelać do foremki i piec 160-170 °C ok. 50 minut (lub dłużej do suchego patyczka – patyczek wbity w ciasto pozostaje suchy).
Wyją, wystudzić na kratce i ew. ozdobić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z “White plate” z moimi zmianami.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!